Chemia w kuchni podczas „Akademii małego odkrywcy” w Porcie Rumia
18.02
Naukę i dobrą zabawę można ze sobą połączyć. Przekonają się o tym uczestnicy kolejnego spotkania z cyklu „Akademia małego odkrywcy”, które odbędzie się w sobotę 18 lutego w Porcie Rumia. Tym razem młodzi pasjonaci nauki przekonają się, jak wiele praw chemii i fizyki można spotkać na co dzień w domowej kuchni. W pasjonujących zajęciach będzie można wziąć udział od godziny 12.00 do godziny 17.00. Wstęp wolny.
Już w najbliższą sobotę 18 lutego Port Rumia Centrum Handlowe Auchan zaprasza dzieci i rodziców na kolejne bezpłatne spotkanie z cyklu „Akademia małego odkrywcy”. Tym razem uczestnicy będą świadkami chemicznych „Kuchennych rewolucji”. Przekonają się, że używając składników, które na co dzień możemy znaleźć w szafkach i szufladach domowej kuchni, możemy poznać chemiczne właściwości wielu substancji.
Podczas wspólnej naukowej zabawy mali uczestnicy dowiedzą się czy można zamienić herbatę w tak lubianą kolę, czy da się malować na mleku oraz jak wyhodować kryształy. Dzieci będą mogły znaleźć również odpowiedzi na pytania: dlaczego w żółtym serze są dziury, ogień nie gaśnie oraz czy woda może płynąć do góry. Pod okiem instruktorów wykonają również ciekawe doświadczenia, w wyniku których powstanie wulkan oraz polimerowy makaron. Nie zabraknie dobrej zabawy i solidnej dawki nauki!
Na spragnionych wiedzy czekają kolejne spotkania z cyklu „Akademia małego odkrywcy”. 18 marca będzie można poznać zagadkowy fenomen jajka i wody.
Spotkanie pt. „Kuchenne rewolucje” odbędzie się 18 lutego w Porcie Rumia Centrum Handlowym Auchan przy ulicy Grunwaldzkiej 108 w Rumi w godzinach 10-17. Wstęp wolny.